5 tegn på at du KAN høre hvad din krop fortæller dig

Taler du “kropsk”?

Har du nogensinde hørt en af de der kloge, helseagtige kvinder sige; “Du skal bare lytte til din krop og mærke efter hvad den fortæller dig” og været ved at kaste op eller bare følt dig fuldstændig i vildrede, fordi du ikke ku´ mærke en skid?

Så er vi 2 (og sikkert flere) og jeg er endda uddannet fysioterapeut og tænker, at jeg burde da kunne høre hvad den krop siger. Men det kræver, at du begynder at øve dig. Vi lærer dansk som det første, men der er faktisk ikke nogen der lærer os at snakke “kropsk”. Tværtimod, det, der burde være det mest naturlige sprog at forstå for os, bliver ofte underkendt i vores opvækst, så vi aflærer det nærmere med tiden.

Her er 5 eksempler på at du stadig kan tale “kropsk”

  1. Har du nogensinde rørt ved en varm gryde eller bageplade? Ja, så har du nok hørt kroppen sige SMERTE og skyndt dig at flå fingrene til dig. Det er din smarte krops måde at beskytte dig på. Hvis du respekterer din krops signaler og agerer på dem, har du større chancer for at undgå visse skader. Så lyt efter; smerte = stop.

  2. Har du oplevet sult eller tørst? Så er det fordi din krop beder dig om at opfylde nogle ret basale behov. Faktisk er det ikke så ofte, vi når at mærke sult længere. Vi har nærmest ubegrænset adgang til mad og ignorerer oftere mæthedssignaler. Prøv at mærke efter hvad du egentlig har brug for, og bliv bedre til "kropsk".

  3. Tissetrang! Den er jeg sikker på du kender og hvor ofte har vi ikke ignoreret vores krop og frarøvet dens ønske om at slippe af med noget, fordi vi liiiiige skulle gøre et eller andet færdigt. Det kan være praktisk, at kunne holde sig, men oftere er der bare noget andet vi synes er vigtigere end at reagere på kroppens behov. Note til mig selv: min krop er vigtigere end at få sat vasketøj over...

  4. Løbet efter bussen en gang? Så vil du nok ha´ bemærket at kroppen har reageret, fået pulsen op og hjertet til at hamre. Jeg ved, at det ikke er alle, der kan lide det og at denne reaktion og kropslige fornemmelse bliver tolket forskelligt. Du udfordrer din krop og dit system på denne måde, men det er faktisk en god ting. Det træner din kondition og presser grænserne lidt længere ud for din fysiske formåen. Her vil det hjælpe dit “kropske”, at forstå hvad der sker i kroppen, og acceptere det som ok.

  5. Berøring. Du ved garanteret hvornår berøring er behagelig for dig og hvornår det ikke er. At blive aet eller nusset af en kæreste føles dejligt og vækker en rar fornemmelse. Det modsatte; at blive aet af en, du ikke er tryg ved, eller at få en ubehagelig berøring, får dig til at trække dig væk. Dette er det mest subtile af de 5 tegn, men garanteret stadig genkendelig. Du har muligvis haft ignoreret din trang til at trække dig, men det er klar kommunikation på "kropsk", så lyt til det og træn dit "kropske".

Der kan være en gevinst ved at blive rigtig gode venner med og lytte til din krop, eftersom du skal være sammen med den hele livet. Kroppen har tendens til at larme højere og højere, hvis ikke der bliver lyttet. Stress er et rigtig godt eksempel på det, så prøv at øv dig i at tale "kropsk" og reagèr på det.

Så hvad kan du gøre lige nu for at blive en lille smule bedre til "kropsk"? Jeg ville elske at læse i kommentarerne nedenfor, hvad du vil gøre.