5 fif til at håndtere travlhed i hverdagen

Det er faktisk på opfordring at jeg kommer med ideer til hvordan du lidt nemmere får, en til tider stresset, hverdag til at fungere, med lidt mere overskud. De uger hvor aftalerne bare vælter over hinanden og du har svært ved at overskue og nå det hele. Hvor du måske har sagt ja til lidt for meget, men da du gjorde det, var du ovenpå og alt så lyst og fint ud.
Så kan det være rart med nogle ideer til hvordan du får pulsen ned og overblikket tilbage og mindet om hvad der er vigtigt for dig.

  1. Overblik. Start med at danne dig et overblik over hvem der skal hvad hvornår, på papir, excel ark, eller hvad der nu passer dig. Det gør det mere overskueligt og du behøver ikke ha det flyvende rundt i hjernen hele ugen og optage plads fra andre ting.
  2. Træk vejret dybt. Både under planlægningen men også i løbet af ugen, så du bliver nærværende, hvor du er og sænker stress-hormonerne i kroppen. Hvis du ikke er ved at spurte fra et vildt dyr, slider de på din krop. Det kan sagtens gøres under et møde, i bilen eller hvor du nu befinder dig. Mit forslag: ånd ind mens du tæller til fx 4, hold vejret på 4, ånd ud på 4 og vent 4 med at trække vejret ind igen. Gentag nogle gange :)
  3. Spring over hvor gærdet er lavest. Jep, hvorfor bruge krudt på at finde det højeste sted at springe over, når du hurtigere og nemmere kan komme over hvor du er ;) Bed fx. ungerne om selv at finde hjem fra en legeaftale, spørg om hjælp til afhentning, vælg den nemme aftensmad; lav grøntsagsstave og pølser i forvejen og servér (med ketchup el noget). Ungerne plejer at elske det, det er rimelig sundt og kan laves i forvejen og hurtigt :)
  4. Kompromiser. Vær god ved dig selv ved at tillade at gå på kompromis med dine opgaver og idealer. Vær klar over, hvad der er vigtigt for dig og mind dig selv om om, at det er vigtigere at ungerne får mad, end at de ser lidt mere tv end du kunne ønske. Du gør helt sikkert dit bedste, og ingen får det bedre af at du skælder dig selv ud ovenikøbet (over at ungerne kun fik chokolademadder med, fordi du ikke havde nået at handle, eller hvad det så måtte være ;)).
  5. Gør noget der løfter dit humør. Det betyder at du skal indlægge endnu flere dejlige ting i din plan (eller gøre det spontant, med det er det der ofte kniber, når vi har travlt). Det behøver ikke være tidskrævende ting, men kan være lige at kigge ud på himlen, tage din blødeste sweater på, bruge din yndlingsduft, vælge den gode te, høre god musik (og skråle med) på farten eller kigge på børnebillederne i pungen. Hvad der nu måtte få smilet frem og pulsen ned og bringe mere nærvær og nydelse i din dag. Det kræver vilje og dedikation i de stressede perioder, men prøv og se hvad, der sker. Det bliver ikke værre end din stress ;)

Med lidt overblik, overbærenhed og overskud bliver de pressede tider lidt sjovere og mindre slidsomme for dig og din familie. For det er ikke sjovt for nogen, når vi render rundt som stressede høns uden hoved. Det er ligesom om vi både mister kontakt til vores krop OG vores hoved. Det virker simpelthen ikke så effektivt på øverste etage, som når vi er veltilpasse. Og det er faktisk rent naturvidenskabeligt bevist, hvis ikke dine egne erfaringer er bevis nok ;)
Håber du kan bruge det. Er der andet du gerne vil høre om eller have mit syn på, så skriv endelig til mig i kommentarerne eller på mail.