Vil du ha' mere tid eller flere penge?

Min søn kommer for tiden tit hjem og stiller mig de mærkeligste dilemmaer jeg skal tage stilling til.

Vil du helt hænges på hovedet i én tå eller spise levende larver? Vil du helst ha fjer på ryggen eller klør på tæerne? Vil du helst høre gregoriansk kammermusik eller “what does the fox say”?

Rimelige heftige ting at tage stilling til midt i madlavningen, og mens den 1 ½ -årige, er ved at tømme skabe, så gulvet flyder med plastikbøtter, datteren vil ha’ hjælp med at finde krea-ting og man lige prøver at huske hvor man havde lagt opskriften.

Men nogle gange kan sådanne spørgsmål være både ret underholdende og lærerige. Fx er jeg meget klar over at jeg hellere vil kunne flyve end at være usynlig, Jeg ved også at jeg langt hellere vil ha alle penge i verden end al intelligens i verden (endnu et dilemma fra knægten), for jeg tror det ville være frustrerende at være så meget klogere end alle andre og pengene ville jeg kunne dele ud af.

Så spørgsmålet om du helst vil have mere tid eller flere penge kan gi´dig et fingerpeg om dine værdier og gøre det lettere at vælge når du næste gang bliver bedt om at arbejde over,ta en ekstra vagt, hjælpe til frivilligt på skolen eller deltage i et eller andet selskab.

Det ikke meningen at du skal dømme om det er rigtigt eller forkert. Jeg er overbevist om at alle kan komme i situationer, hvor tid er vigtigere end penge og andre hvor penge vil være det vigtigste for dig.

Men hvis du er klar over dine værdier og dine prioriteter, er det klart nemmere at træffe en hurtig og rigtig beslutning for dig selv. Og at stå ved den.

Helt ærligt så er det pisse-irriterende, men også lidt sjovt. Jeg bliver overrasket over hans fantasi og hittepåsomhed og et eller andet sted må man vel gi’ ham credit for hans vedholdenhed, selvom jeg er ved at flå tænderne ud af bæret på ham til sidst.

Men livet er jo fuld af valg - hele tiden. Skal jeg ha’ cornflakes eller pandekager til morgenmad, skal jeg ta det blå eller røde halstørklæde på. Skal jeg begynde med den ene eller anden arbejdsopgave, eller bare starte med en kop kaffe og en sludder ved maskinen.

values & decisions quote.jpg

Og sådan fortsætter det hele dagen.

Vi har så mange muligheder i dag, i virkeligheden er vi monster privilegerede. Problemet er at vi bliver stressede over alle de muligheder og alle de valg. Vi har ikke lært at vælge fra, at der er noget eller nogen vi bliver nødt til at sige farvel til for at følge den vej der passer os. I stedet prøver vi at gå alle veje (eller næsten) på en gang og så bliver vi selvfølgelig pænt forvirrede, stressede og rundtossede og siger vi ikke har tid til det hele.

Men du skal ikke ha tid til det hele, eller gøre det hele, eller kunne det hele, eller være noget for alle. Du skal gøre, spise, se, opleve, vælge det der passer til dig.

Om du så finder ud af det, ved at lege den lidt skøre leg min søn kommer hjem med eller du sidder stille og mediterer i 12 uger, går ned med stress, rejser væk eller læser bøger og reflekterer er jo helt dit valg.

Det er det der er det fede, men også det svære. At træffe valg, der måske lukker nogle muligheder for dig. Men det gør dig fri og lettere at slippe nogle muligheder og gør det nemmere at fokusere på at gå ad en vej ad gangen.